sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Pravobraniteljica o zastupljenosti žena u političkim i upravljačkim strukturama

studio416052014Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostovala je u emisiji HTV-a Studio 4. Govorila je o zastupljenosti žena na kandidacijskim listama i u politici te u upravljačkim strukturama. Vezano za izbore, istaknula je kako vlada negativan trend zastupljenosti žena na kandidacijskim listama što posredno dovodi do njihove podzastupljenosti i u parlamentu (svega 25% i to nakon rotacije) te na lokalnoj razini (ukupno 18%).

Kad se pogledaju kandidacijske liste za izbore za Europski parlament na svega 10 lista od 25 se pridržava odredbe o 40% kvoti, a žene su nositeljice svega 3 liste. Osim toga RH je na prošlogodišnjim izborima za EP imala nakon Slovačke najmanju izlaznost.

Što se tiče upravljačkih struktura, pravobraniteljica je govorila o najnovijim rezultatima istraživanja u sklopu Progress projekta koje je provedeno na 168 top tvrtki u RH, a koje se nadovezalo na istraživanje o zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama koje je pravobraniteljica provela u 2011. Usporedba ta dva istraživanja pokazala je da je došlo do porasta zastupljenosti žena na mjestima upravljanja - sa 19% na 24%. Budući da žene čine čak 60% visoko obrazovanih osoba u RH, prepreke unapredovanju žena i dalje su dob i majčinstvo.

Emisija dostupna na linku HRT na zahtjev >>