sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izjava za Radio Slobodnu Europu povodom Međunarodnog dana protiv homofobije

radioslobodnaeuropaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dala je izjavu za Radio Slobodna Europa vezano za pitanje koliko je Hrvatska homofobno društvo te što država čini u cilju edukacije. Pravobraniteljica je naglasila da još uvijek, nažalost, dolazi do nasilničkih napada temeljem spolne orijentacije te iznijela podatke MUP-a za 2013. godinu u kojoj je zabilježeno ukupno 35 kaznenih djela s obilježjima zločina iz mržnje od čega su 2 imala obilježja zločina iz mržnje motiviranih homofobijom.

Prema podacima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, koji kompilira podatke MUP-a i DORH-a, u 2013. zabilježeno je 57 slučajeva zločina iz mržnje. Prema podacima Ministarstva pravosuđa, 2013. nije pokrenut niti jedan kazneni postupak zbog zločina iz mržnje motiviranog homofobijom, ali su tijekom 2013. riješena 4 predmeta započeta u 2012.

Pravobraniteljica je ukazala na očigledan napredak u pogledu zaštite ustavne slobode javnog okupljanja i izražavanja spolnih i rodnih manjina te činjenice da su obje Povorke ponosa, u Splitu i Zagrebu, prošle bez vidljivih izraza netrpeljivosti. Vezano za edukaciju, pravobraniteljica je navela da je učlanjenje RH u EU spolnim manjinama donijelo određene pravne instrumente zaštite temeljem EU direktiva. Također, nadležna tijela vlasti pokazala su političku volju u pogledu izrade novog zakonodavnog okvira – Zakon o životnom partnerstvu, izrada novog Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije i utvrđivanja uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili života u drugom identitetu.

U pogledu obveznog i srednjoškolskog obrazovanja, u posljednje dvije godine dolazi do pozitivnih pomaka u
pogledu edukacije za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije. Od školske godine 2012./2013., uveden je novi obvezan predmet Zdravstveni odgoj koji sadržava i spolni odgoj a u  okviru kojeg se nalazi i edukacija za toleranciju prema spolnim različitostima. Od sljedeće godine se uvodi i Građanski odgoj koji bi trebao doprinijeti anti-diskriminacijskoj dimenziji u području obrazovanja.

Na kraju se pravobraniteljica osvrnula i na pritužbe koje institucija prima temeljem seksualne orijentacije te navela kako njihov broj nije nastavio trend blagog porasta što upućuje kako LGBT osobe treba nastaviti osnaživati za aktivnije korištenje dostupnih pravnih instrumenata zaštite. Pravobraniteljica je pohvalila rad udruga koje se bave zaštitom prava LGBT osoba te su najčešće prva adresa na kojoj LGBT osobe traže pomoć i podršku.

Emisija je emitirana 17.5.2014., a vezano za emisiju objavljen je i članak na portalu.

Formalno smo korektni/e, a ispod površine je homofobija i ksenofobija, Libela.org, 22.5.2014.

Stručnjaci upozoravaju: Ksenofobičnost hrvatske mladeži, Radio Slobodna Europa, 17.5.2014.

Mladi homofobniji od starijih, Stav-Cenzura.hr, 21.05.2014.