Pravobraniteljica u Hrvatskom saboru predstavila Progress projekt

sabor23sijecnja2014 3U organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru predstavljen je EU Progress projekt „Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj˝ koji je Europska komisija ocijenila kao najbolji prijavljeni prijedlog na Progress natječaju i osigurala mu financijsku potporu. Na projektu, Pravobraniteljici su partneri: Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatska udruga poslodavaca, Institut za razvoj tržišta rada, te DIM - Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj.

prsusaboru2Osim predstavnice Europske komisije, Mirelle Rašić, predstavljanju projekta nazočili/e su: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i saborski zastupnik Peđa Grbin, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli, zastupnice Jadranka Kosor, Melita Mulić, Ljiljana Cvjetović, Nadica Jelaš i Dunja Špoljar, ravnateljica vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin, predstavnici i predstavnice veleposlanstava SAD-a, Nizozemske, Francuske i Velike Britanije te ostali visoki uzvanici i uzvanice, predstavnici organizacija civilnog društva i medija.

cijelaprogres mNakon što je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pozdravila sve prisutne, ispred Hrvatskog sabora skupu se obratila Dragica Zgrebec, potpredsjednica Hrvatskog sabora.

Potom je više o projektu i razlozima za njegov nastanak prisutne upoznala pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Na kraju svog predstavljanja pozvala je prisutne da pogledaju radnu verziju spota, koji je snimljen u sklopu projekta, a zorno prikazuje problematiku podzastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama. Spot je snimljen u produkciji Anite Juka iz 4filma, redatelj je Goran Rukavina, glumi Linda Begonja. Spot će tijekom 2 godine trajanja projekta biti emitiran na nacionalnoj i lokalnim tv postajama.

Nakon pravobraniteljice Višnje Ljubičić, o projektu su govorili i predstavnici/e projektnih partnera: Božidar Štubelj, zamjenik ministra, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Davor Majetić, glavni direktor, Hrvatska udruga poslodavaca, Maja Pokrovac, koordinatorica, Global Compact Hrvatska, Antonio Matković, glavni tajnik, Institut za razvoj tržišta rada i Ivana Matić, Udruga za građansko obrazovanje i društveni razvoj. Zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec dao je kratak pregled cijelog projekta.

Glavni ciljevi ovog projekta jesu unaprijediti socijalne i političke prilike žena u tržišnoj utakmici, podići svijest o nedovoljnoj zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama tvrtki, pružiti podršku osposobljavanju poslovnih žena za karijeru na upravljačkim pozicijama te predložiti modele pozitivnih mjera u svrhu ostvarivanja uravnotežene zastupljenosti na pozicijama ekonomskog odlučivanja na hrvatskom tržištu rada.

Iz medija:

HUP partner EU Progress projektu: Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj", HUP, 28.1.2014.

Pravobraniteljica u borbi za više žena na upravljačkim pozicijama, Večernji list, 23.1.2014.

"Uklanjanje staklenog labirinta - jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj" - sigurnomjesto.hr, 23.1.2014.

Otvorena medijska grupacija potiče zastupljenost žena na upravljačkim pozicijama, 23.1.2014.

Staklenom stropu u Hrvatskoj je odzvonilo, Women in Adria, 21.1.2014. (najava)