Završna konferencija EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života"

PRSwebzavrnakonfU Hrvatskom saboru održana je završna konferencija EU financiranog projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt se provodio tijekom dvije godine uz financijsku podršku Europske unije u okviru programa REC (rights, equality, citizenship). Projektni partneri su HNK Split, udruga Riječi/prave/predstave i Spona code (MAMFORCE). Ukupna vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR. Podržali su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavila je projektne rezultate te naglasila da stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze - briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji - isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. 

U suvremenom svijetu, ovakva je podjela rodnih uloga neodrživa jer predstavlja veliko opterećenje za one žene koje se žele uključiti na tržište rada, napredovati na radnom mjestu ili se uključiti u aktivnosti na mjestima gdje se donose političke ili gospodarske odluke važne za lokalnu zajednicu ili društvo u cjelini.

Skup su uvodno pozdravile i izaslanica Predsjednika Vlade RH, državna tajnica Ministarstva za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku Marija Pletikosa, zastupnica u Hrvatskom saboru, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, dr.med. Željka Josić i izaslanica Predsjednice RH, savjetnica za društvene djelatnosti mr.sc. Renata Margaretić Urlić.

Premijerno je prikazan i dokumentarni film „Ravnopravnost“ redateljice i scenaristkinje Danijele Stanojević koji je obuhvatio aktivnosti projekta fokusirane na dvije predstave koje su osmišljene u okviru projekta i namijenjene srednjoškolskoj populaciji. Projektni partneri HNK Split izvelo je predstavu „Što čekamo“, autorice Marije Dukić, trideset i jedan put za oko 3.000 učenika i učenica u obalnim gradovima, dok je udruga Riječi/Prave/Predstave, umjetničkog voditelja Zijaha Sokolovića izvela predstavu „Ravnopravnost – žena i muškarac“ jedanaest puta za srednjoškolce kontinentalne Hrvatske.

Na konferenciji su svoj doprinos projektu predstavili i predstavnici/e projektnih partnera: Vicko Bilandžić, iz HNK Split, Selma Parisi iz udruge Riječi/Prave/Predstave, Diana Kobas Dešković, iz Spona Code (Mamforce) i prof.dr.sc. Zrinka Erent-Sunko, evaluatorica projekta.

U okviru projekta su provedene brojne aktivnosti osvještavanja i edukacije o rodnoj ravnopravnosti populacije učenika, poslodavaca i lokalne uprave. Poslodavci su kroz postupak priprema za dobivanje MAMFORCE standarda prošli postupak osvještavanja o nevidljivim barijerama i nesvjesnoj pristranosti koje su česta kočnica razvoja ženskih karijera. Provedeno je istraživanje koje je pokazalo da su kućanski poslovi još uvijek isključivo „ženski poslovi“. Aktivno se radilo s lokalnom upravom kroz niz konferencija na kojima su prezentirane dobre prakse i moguća poboljšanja na lokalnoj razini počevši od rodno osviještenog budžetiranja.

Na završnoj konferenciji su inozemna iskustva i prakse iznijele posebne gošće konferencije dr. Sonja Robnik, Sektor za jednake mogućnosti pri Ministarstvu rada, obitelji, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Republike Slovenije i Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Na kraju konferencije dodijeljene su nagrade MAMFORCE standarda Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, HEP-u, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Poslovnoj inteligenciji i Verso Altima.

Po završetku konferencije pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Vicko Bilandžić predstavili su projekt i na Hrvatskoj televiziji u emisiji „Dobar dan Hrvatska“.

 

Slike s konferencije

PRS websiroki 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uvodno izlaganje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić

PRSgovor web2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publika1 web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izaslanica Predsjednice RH, mr.sc. Renata Margaretić Urlić

izaslanicapredsjednice 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, dr.med. Željka Josić

izaslanicasabora

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izaslanica predsjednika Vlade RH, državna tajnica Marija Pletikosa

izaslanicapredsjednikavlade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danijela Stanojević, redateljica i scenaristica dokumentarnog filma "Ravnopravnost"

DanijelaStanojevic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine

SamraHF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodjela Mamforce certifikata, Diana Kobas Dešković i predstavnica HEP-a

mamforcedodjela

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

publika2 web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz medija:

HRT, 19.12.2017.

N1 TV, 19.12.2017.

dnevno.hr, 19.12.2017.

100posto.hr, 19.12.2017.

Šibenik In, 19.12.2017. 

Dalmacijadanas.hr, 19.12.2017.

HAKOM, 19.12.2017.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, 19.12.2017.

monitor.hr, 19.12.2017.

direktno.hr, 19.12.2017.

civilnodrustvo.hr, 19.12.2017.

ngbuntovnici.com, 19.12.2017.

Koprivničko-križevačka županija, 19.12.2017.

web Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 20.12.2017.

Podravski radio, 20.12.2017.

sigurnomjesto.hr, 20.12.2017.

Glas Slavonije, 20.12.2017.

mamforce.hr, 19.12.2017.

vecernji.hr, 22.12.2017.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, 20.12.2017.

DOP, siječanj 2018.