Savjetnici Pravobraniteljice prikupljaju presude na sudovima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

josipinebojsaSavjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, ovoga tjedna analiziraju presude na Općinskom i Županijskom sudu u Varaždinu, gdje su naišli na vrlo susretljive predstavnike: voditeljicu sudske pisarnice Općinskog suda u Varaždinu, Radmilu Maltar, suca Županijskog suda u Varaždinu Igora Pavlica i upraviteljicu sudske pisarnice Županijskog suda Mirjanu Badanjak. Ovoga tjedna još planiraju posjetiti i Prekršajni sud u Čakovcu.

 

Riječ je o istraživanju koje se provodi u okviru europskog projekta 'Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Dosada su provedena statistička istraživanja pravomoćnih presuda na Prekršajnim sudovima u Zagrebu, Rijeci i Zadru kao i na Kaznenim sudovima u Zagrebu, Karlovcu, Splitu, Puli i Gospiću.

Projekt se bavi ulogom pravosuđa, policije i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida – ubojstava žena od strane njima bliskih muškaraca, a provodi se u suradnji s partnerskom organizacijom civilnog društva "Ženska soba - Centar za seksualna prava". Pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.