Sastanak s partnerskim institucijama u okviru EU-projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“

sastanakVAWArujanU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak s partnerima na započetom EU-projektu „Izgradnja učinkovitije zaštite: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Nositeljica navedenog EU-projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, partnerica na projektu je Ženska soba – Centar za seksualno nasilje, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Predstavnice Ženske sobe, Pravosudne akademije i Policijske akademije razgovarale su sa zamjenikom pravobraniteljice Goranom Selancem o organiziranju konferencije kojom će se projekt predstaviti javnosti. Dogovoreni su daljnji koraci i suradnja tijekom organiziranja takozvanog kick-off eventa i aktivnosti koje će se provoditi do kraja godine.

 

EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, koji je financiran REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije, bavi se ulogom pravosuđa, policije i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na femicid. Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Podizanje svijesti o femicidu i nasilju prema ženama unutar obitelji bitni su segmenti ovog projekta. U fokusu je i zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima/cama koji sudjeluju u prevenciji, procesuiranju i kažnjavanju nasilja prema ženama. Kroz rad s predstavnicima medija i analize medijskih sadržaja nastat će Medijski kodeks, vodič za profesionalno i etično izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama. Nakon analize pravomoćnih presuda prekršajnih i kaznenih sudova, koju provode savjetnici Pravobraniteljice, održat će se treninzi za suce i sutkinje i državno odvjetništvo. Također, jedan od ciljeva projekta je osnažiti institucionalnu pomoć i podršku ženama žrtvama nasilja.

Projekt se provodi od 1. travnja ove godine.