EU projekti

Završna konferencija EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života"

PRSwebzavrnakonfU Hrvatskom saboru održana je završna konferencija EU financiranog projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ kojeg je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Projekt se provodio tijekom dvije godine uz financijsku podršku Europske unije u okviru programa REC (rights, equality, citizenship). Projektni partneri su HNK Split, udruga Riječi/prave/predstave i Spona code (MAMFORCE). Ukupna vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR. Podržali su ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavila je projektne rezultate te naglasila da stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze - briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji - isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. 

Opširnije...

Radni sastanak o standardima obiteljski odgovorne i rodno-osviještene politike u HEP-u

maskeU okviru projektnih aktivnosti EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: Usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza“, čija nositeljica je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica Višnja Ljubičić održala je radni sastanak s pomoćnicom direktora HEP-a, Lidijom Gašparević i Dijanom Kobas Dešković, predsjednicom Spona Code, koja je ujedno partnerica instituciji Pravobraniteljice u navedenom projektu. U razgovoru je istaknuto da je HEP još 2014. donio Plan djelovanja za promicanje i uspostavljanje ravnopravnosti spolova u trgovačkim društvima u sastavu HEP grupe te se tijekom 2017. godine intenzivno radilo na unaprjeđenju mjera obiteljski odgovorne i rodno-osviještene politike u cilju ispunjavanja svih standarda za dobivanje certifikata Mamforce.

Opširnije...

Savjetnici Pravobraniteljice prikupljaju presude na sudovima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

josipinebojsaSavjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, ovoga tjedna analiziraju presude na Općinskom i Županijskom sudu u Varaždinu, gdje su naišli na vrlo susretljive predstavnike: voditeljicu sudske pisarnice Općinskog suda u Varaždinu, Radmilu Maltar, suca Županijskog suda u Varaždinu Igora Pavlica i upraviteljicu sudske pisarnice Županijskog suda Mirjanu Badanjak. Ovoga tjedna još planiraju posjetiti i Prekršajni sud u Čakovcu.

Opširnije...

Sastanak na Policijskoj akademiji

SastanakPolicijskaakademijaPravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se danas s predstavnicima Policijske akademije, koja je pridružena partnerica na EU projektu „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Na sastanku su sudjelovali Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije, Danijela Petković, pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, dr.sc. Davorka Martinjak, pomoćnica načelnika za obrazovanje i standard, Ruža Karlović, prodekanica za istraživanje, razvoj i sveučilišni studij na Visokoj policijskoj školi, Renata Odeljan, voditeljica Policijske škole “Josip Jović” i Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost. Razgovaralo se o projektnim aktivnostima i rokovima, ali i o daljnjoj suradnji vezanoj za edukaciju policijskih djelatnika/ca koju je do sada institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova provodila temeljem potpisanog sporazuma s Policijskom akademijom.

Održana prva međusektorska edukacija u okviru novog EU projekta

medjusektorska za web - malaU okviru novog EU projekta naziva: "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama", kojeg je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova glavna nositeljica, u Hotelu International u Zagrebu, održana je prva jednodnevna međusektorska edukacija za predstavnike centara za socijalnu skrb, policije, obrazovnih ustanova i pravosuđa.

Opširnije...

Pravobraniteljica u Hrvatskom saboru predstavila EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“

PRSpozdravniWEB1Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  je u Hrvatskom saboru predstavila EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Projekt je započeo 1. travnja ove godine i provodi se u partnerstvu s organizacijom civilnog društva Ženskom sobom - Centarom za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Iduće dvije godine radit će se na analiziranju 'krhkih karika' sustava: od policijskih službenika koji se prvi kontakt sa žrtvom, preko državnog odvjetništva koje je odgovorno za pravno klasificiranje, do pravnih tijela odgovornih za kažnjavanje nasilja prema ženama.

Opširnije...

Pravobraniteljica predstavlja svoj novi EU-projekt u Hrvatskom saboru

predstavljanje-eu-projekta-izgradnja-ucinkovitije-zastite-promjena-sustava-za-borbu-protiv-nasilja-prema-zenama-u-hrvatskom-sabPravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH u utorak, 21. studenog, u Hrvatskom saboru predstavlja EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, partnerica je organizacija civilnog društva Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Opširnije...

U Rijeci održana 4. konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

RijekakonfWEBU suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova organizirala je u Rijeci 4. konferenciju pod nazivom "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog" u sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Pozdravnim govorom, osim pravobraniteljice Višnje Ljubičić, sudionicima/ama konferencije obratili su se i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i dogradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Attachments:
Download this file (Novi_list_28_11_2017.pdf)Novi_list_28_11_2017.pdf[ ]2433 Kb
Opširnije...

Predstava "Ravnopravnost - žena i muškarac" izvedena u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci

predstavauRijeciWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je danas u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci izvedbi predstave „RAVNOPRAVNOST – žena i muškarac“ udruge Riječi/Prave/Predstave koja je osmišljena u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ čija je nositeljica institucija Pravobraniteljice. 

Opširnije...

U Osijeku održana 3. konferencija pod nazivom "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

OsijekkonfwebU sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, nakon istoimenih konferencija u Zadru i Zagrebu, danas u Osijeku, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, organizirala 3. po redu konferenciju „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Konferenciju je otvorila pravobraniteljica Višnja Ljubičić, a podržali su je i sudionike/ce pozdravili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš. Raspravljalo se o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada te o preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Konferencija je obuhvatila okrugli stol, seminar i praktičnu radionicu.

Opširnije...

Sastanak s dogradonačelnicom Osijeka

osijek logoPrije početka konferencije „Život u dvije smjene“, koju je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova danas organizirala u Osijeku u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, pravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se s dogradonačelnicom Osijeka, Žanom Gamoš, s kojom je razgovarala o postignućima Grada Osijeka vezano za mjere koje poduzima kada je riječ o usklađivanju poslovnih i obiteljskih obaveza svojih građana i građanki. 

Opširnije...

HNK Split odigrao predstavu "Što čekamo" u HNK Šibenik

HNKibenik2WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je u Šibeniku izvedbi predstave "Što čekamo?" autorice Marije Dukić i redateljice Marice Grgurinović. Predstavu je izveo ansambl HNK Split, projektni partner u EU projektu "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" čija je nositeljica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Predstava je premijerno izvedena u Splitu 18.3.2017. te prema projektnom planu, nastavila putovanje po srednjim školama Dalmacije i otoka. Nakon predstave odvija se dijalog između glumaca i učenika/ca. 

Opširnije...

U Zagrebu održana konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

otvorenje konferencije ZG WEBU organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suradnji s Gradom Zagrebom danas je u Europskom domu u Zagrebu održana konferencija „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Ovo je druga od četiri konferencije koje će se održati u sklopu provedbe EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Uvodno su se prisutnima obratili Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Opširnije...

U Zadru održana prva od četiri konferencije "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

publikaZadarwebU organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i u suradnji sa Zadarskom županijom danas je u Zadru, u Velikoj vijećnici Doma županije Zadar, održana konferencija „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Konferencija je  dio EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Uvodno se se prisutnima obratile Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Marina Dujmovic Vukovićpročelnica Ureda župana Zadarske županije. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica je prisutne upoznala s razlozima iniciranja projekta te naglasila kako stroga podjela poslova između žena i muškaraca i nametnutog im izbora zanimanja više nije održiva i da ju treba mijenjati.

Opširnije...

Sastanak s predsjednicom Prekršajnog suda u Zadru

ZadarsudPRSWEBPravobraniteljica Višnja Ljubičić se danas u Zadru, zajedno sa svojim savjetnicima, sastala s predsjednicom Prekršajnog suda u Zadru, Jadrankom Nižić Peroš, vezano za provedbu našeg EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama". Projekt se bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. 

Opširnije...