EU projekti

Pravobraniteljica predstavlja svoj novi EU-projekt u Hrvatskom saboru

predstavljanje-eu-projekta-izgradnja-ucinkovitije-zastite-promjena-sustava-za-borbu-protiv-nasilja-prema-zenama-u-hrvatskom-sabPravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH u utorak, 21. studenog, u Hrvatskom saboru predstavlja EU-projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, partnerica je organizacija civilnog društva Ženska soba - Centar za seksualna prava, a pridruženi partneri jesu Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Opširnije...

U Rijeci održana 4. konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

RijekakonfWEBU suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova organizirala je u Rijeci 4. konferenciju pod nazivom "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog" u sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Pozdravnim govorom, osim pravobraniteljice Višnje Ljubičić, sudionicima/ama konferencije obratili su se i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina i dogradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Opširnije...

Predstava "Ravnopravnost - žena i muškarac" izvedena u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci

predstavauRijeciWEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je danas u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci izvedbi predstave „RAVNOPRAVNOST – žena i muškarac“ udruge Riječi/Prave/Predstave koja je osmišljena u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ čija je nositeljica institucija Pravobraniteljice. 

Opširnije...

U Osijeku održana 3. konferencija pod nazivom "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

OsijekkonfwebU sklopu EU-projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je, nakon istoimenih konferencija u Zadru i Zagrebu, danas u Osijeku, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, organizirala 3. po redu konferenciju „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Konferenciju je otvorila pravobraniteljica Višnja Ljubičić, a podržali su je i sudionike/ce pozdravili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš. Raspravljalo se o problemima s kojima se žene susreću na tržištu rada te o preduvjetima za pomirenje profesionalnog i obiteljskog života. Konferencija je obuhvatila okrugli stol, seminar i praktičnu radionicu.

Opširnije...

Sastanak s dogradonačelnicom Osijeka

osijek logoPrije početka konferencije „Život u dvije smjene“, koju je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova danas organizirala u Osijeku u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Gradom Osijekom, pravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se s dogradonačelnicom Osijeka, Žanom Gamoš, s kojom je razgovarala o postignućima Grada Osijeka vezano za mjere koje poduzima kada je riječ o usklađivanju poslovnih i obiteljskih obaveza svojih građana i građanki. 

Opširnije...

HNK Split odigrao predstavu "Što čekamo" u HNK Šibenik

HNKibenik2WEBPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić prisustvovala je u Šibeniku izvedbi predstave "Što čekamo?" autorice Marije Dukić i redateljice Marice Grgurinović. Predstavu je izveo ansambl HNK Split, projektni partner u EU projektu "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" čija je nositeljica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Predstava je premijerno izvedena u Splitu 18.3.2017. te prema projektnom planu, nastavila putovanje po srednjim školama Dalmacije i otoka. Nakon predstave odvija se dijalog između glumaca i učenika/ca. 

Opširnije...

U Zagrebu održana konferencija "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

otvorenje konferencije ZG WEBU organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suradnji s Gradom Zagrebom danas je u Europskom domu u Zagrebu održana konferencija „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Ovo je druga od četiri konferencije koje će se održati u sklopu provedbe EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Uvodno su se prisutnima obratili Goran Selanec, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Opširnije...

U Zadru održana prva od četiri konferencije "Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog"

publikaZadarwebU organizaciji Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i u suradnji sa Zadarskom županijom danas je u Zadru, u Velikoj vijećnici Doma županije Zadar, održana konferencija „Život u dvije smjene: pomirenje poslovnog i privatnog“. Konferencija je  dio EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Uvodno se se prisutnima obratile Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Marina Dujmovic Vukovićpročelnica Ureda župana Zadarske županije. U svom uvodnom izlaganju, pravobraniteljica je prisutne upoznala s razlozima iniciranja projekta te naglasila kako stroga podjela poslova između žena i muškaraca i nametnutog im izbora zanimanja više nije održiva i da ju treba mijenjati.

Opširnije...

Sastanak s predsjednicom Prekršajnog suda u Zadru

ZadarsudPRSWEBPravobraniteljica Višnja Ljubičić se danas u Zadru, zajedno sa svojim savjetnicima, sastala s predsjednicom Prekršajnog suda u Zadru, Jadrankom Nižić Peroš, vezano za provedbu našeg EU projekta "Prema učinkovitijoj zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama". Projekt se bavi ulogom pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida. 

Opširnije...

Analiza pravomoćnih presuda u okviru EU projekta

SuduZadruNebojaiJosipWEBSavjetnici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Nebojša Paunović i Josip Grgić, prošli tjedan su na Županijskim i Općinskim sudovima u Puli i Rijeci analizirali pravomoćne presude za slučajeve nasilja počinjenog na štetu žena u razdoblju od 2012. do 2016. godine, a tjedan prije toga na sudovima u Zagrebu. Ovog tjedna analiziraju presude na Prekršajnom sudu u Zadru. Riječ je o istraživanju koje se provodi u okviru europskog projekta 'Izgradnja učinkovitije zaštiti: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Opširnije...

Sastanak s partnerskim institucijama u okviru EU-projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“

sastanakVAWArujanU uredu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održan je sastanak s partnerima na započetom EU-projektu „Izgradnja učinkovitije zaštite: transformacija sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“. Nositeljica navedenog EU-projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, partnerica na projektu je Ženska soba – Centar za seksualno nasilje, a pridruženi partneri su Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo. Predstavnice Ženske sobe, Pravosudne akademije i Policijske akademije razgovarale su sa zamjenikom pravobraniteljice Goranom Selancem o organiziranju konferencije kojom će se projekt predstaviti javnosti. Dogovoreni su daljnji koraci i suradnja tijekom organiziranja takozvanog kick-off eventa i aktivnosti koje će se provoditi do kraja godine.

Opširnije...

Suradnja Pravobraniteljice i Grada Zagreba: Regionalna konferencija o usklađivanju profesionalnog i obiteljskog života

PRS ElizabetaKnorrWEBPravobraniteljica Višnja Ljubičić sastala se s Elizabetom Knorr, pomoćnicom pročelnika za promicanje ljudskih prava, civilnog društva i nacionalnih manjina Grada Zagreba. Razgovarale su o suradnji prilikom organiziranja regionalne konferencije u Zagrebu u okviru projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ (In Pursuit of Full Equality between Men and Women: Reconciliation of Professional and Family Life), financiranog REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije, a koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena. Dogovoreni su detalji suradnje, kao i koncept konferencije koja će se održati u Zagrebu početkom listopada.

Opširnije...

Pravobraniteljica dodijelila MAMFORCE certifikate HBOR-u, HAKOM-u i HUP-u

Mamforce svibanjPravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić dodijelila je u Europskom domu MAMFORCE certifikate HAKOM-u, HBOR-u i HUP-u. Dodjeli MAMFORCE certifikata prethodilo je višemjesečno ispitivanje nekoliko važnih točaka kako za zaposlenike/ice, tako i za kompanije. Iako nije lako zadovoljiti sve kriterije, prema analizi Spona Codea, HAKOM, HBOR i HUP pokazali su posebnu spremnost za odgovorno upravljanje, podršku i fleksibilnost u usklađivanju privatnih i poslovnih obaveza svojih zaposlenica/ka, kao i odgovornost prema obitelji i obiteljskim obavezama.

Attachments:
Download this file (Privredni vjesnik, 15.5.2017.pdf)Privredni vjesnik, 15.5.2017.pdf[ ]367 Kb
Opširnije...

Premijera predstave "Što čekamo?" u HNK Split

HNKpredstavaU HNK Split premijerno je izvedena predstava "Što čekamo?" autorice Marije Dukić i redateljice Marice Grgurinović koja je nastala u sklopu EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života" čija je nositeljica Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Čestitamo svima na uspješno izvedenoj predstavi koja nastavlja putovanje po srednjim školama Dalmacije i otoka. U predstavi glume Ana Marija Veselčić, Luka Čerjan, Andrea Mladinić i Vicko Bilandžić.

Opširnije...

Prvo izvođenje predstave "Ravnopravnost - žena i muškarac"

predstava1U I. gimnaziji u Zagrebu izvedena je prva javna generalna proba predstave „RAVNOPRAVNOST – žena i muškarac“ udruge Riječi/Prave/Predstave napravljene u sklopu EU projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ čija je nositeljica institucija Pravobraniteljice. „Što je ravnopravnost spolova? Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog? Što je seksizam? Koje su tradicionalne uloge muškaraca i žena? Što je spol, a što rod? Živimo li u patrijarhalnom društvu? Tko smo mi? Jesam li JA stvarno JA ili igram neku društveno nametnutu ulogu? Što želim biti?“ neka su od pitanja na koje su glumci Dražen Šivak i Marko Makovičić glumice Sanja Drakulić i Katarina Strahinić jučer pred punom dvoranom učenika/ca davali odgovore.

Opširnije...