Inicijativa za uvođenje besplatnih SOS telefona s predbrojem 0800

sosphone2Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, održala je zajednički sastanak s predstavnicama sedam skloništa i savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja i Lidijom Vujanić, a vezano uz mogućnost uvođenja besplatnog SOS telefona s predbrojem 0800. Naime, pravobraniteljici se obratila gđa Vujanić, kao sudionica dvogodišnjeg programa (2011.-2013.) pod pokroviteljstvom bugarskog Instituta za zaštitu ženskih ljudskih prava (Womens Human Rights Training Institut/WHRTI) s prijedlogom razmatranja mogućnosti uvođenja ovakve vrste podrške skloništima i savjetovalištima koje skrbe o žrtvama nasilja.

Lidija Vujanić je održala kratku prezentaciju vezano uz problematiku uvođenja besplatnih SOS telefona.

Na sastanku su sudjelovale predstavnice 7 zainteresiranih skloništa i savjetovališta i to: Maja Mamula i Maja Vukmanić (Ženska soba – Centar za seksualna prava), Marijana Zrinka Jegrišnik (Ženska pomoć sada, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja), Ruža Mandić (Udruga žena Vukovar), Martina Šebek (Dom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec), Marina Švagelj Jažić (Udruga žena „Hera“ Križevci), Tina Kovačić (SOS telefon- Grad Rijeka, Udruga za pomoć žrtvama nasilja) i Mirjana Baburić (Psihološki centar Tesa).

Predstavnice navedenih skloništa i savjetovališta su razmijenile svoja iskustva i stavove vezano uz besplatne SOS telefone te navele probleme na koje nailaze u svom svakodnevnom radu. Posebno se raspravljalo o problemu financiranja besplatnih SOS telefona, a imajući u vidu lošu financijsku situaciju u kojoj se trenutno nalazi većina skloništa i savjetovališta. U cilju pronalaženja financijski najpovoljnijeg rješenja, skloništa su razmijenila iskustva i vezano uz troškove trenutnih telefonskih linija, kao i eventualnih troškova koji bi nastali uvođenjem besplatnih SOS telefona kod pojedinih operatera.

Zaključno su dogovorena tehnička rješenja i pojedinačno razmatranje procjene troškova pojedinih skloništa i savjetovališta. U tom smislu je pravobraniteljica pružila daljnju institucionalnu potporu skloništima i savjetovalištima.