Pravobraniteljica održala radionicu na Policijskoj akademiji

PAnaslovnaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala je radionicu u prostorijama Policijske akademije u Zagrebu. Radionica se održavala pod nazivom Rodno-osjetljivi pristup u slučajevima obiteljskog nasilja, a sudjelovalo je 50 nastavnika i odgajatelja policijske škole „Josip Jović“. Cilj radionice bio je poboljšanje postupanja policijskih službenika/ca u slučajevima obiteljskog nasilja.

Radionica je održana kroz dvije cjeline. Pravobraniteljica je predstavila instituciju pravobraniteljice kao i Zakon o ravnopravnosti spolova te ukazala na osnovne probleme i propuste policije uočene radom na slučajevima po pritužbama građana/građanki. Ujedno je od polaznika/ca radionica dobila informacije o njihovom poznavanju Zakona o ravnopravnosti spolova, te ulozi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

PRSPolicijskaAkademija3Drugi dio radionice održan je kroz analizu konkretnih pritužbi građanki/ana na postupanje policije u slučajevima obiteljskog nasilja, koje je pravobraniteljica ispitala, utvrdila određene propuste u postupanju policijskih službenika/ca te na to upozorila Ravnateljstvo policije MUP-a RH i preporučila kako dalje postupati. Polaznici/e su analizirali svaki slučaj, te iznijeli mišljenje jesu li policijski/e službenici/e postupili u skladu s Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji ili nisu, te ako nisu, kakva postupak bi bio ispravan. U drugom dijelu radionice sudjelovala je i Sanja Oluški Radaković, viša pravna savjetnica u Uredu pravobraniteljice. 

 


 

  PA1  PA6

 

 PA4  PA2

 

  Slika9


Više:

Vijest o radionici na web stranicama MUP-a

Vijest na FB stranici Policijske akademije