sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Obilježavanje 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

VladasporazumPovodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.) u Vladi Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Sporazum su, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon potpisivanja Sporazuma, predsjednik Vlade, kao i svi potpisnici/ice Sporazuma, istaknuli su važnost međuresorne suradnje u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a koje predstavlja ozbiljan društveni problem. Temeljem navedenog Sporazuma ponovno će biti uspostavljeni Nacionalni i županijski timovi za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a u koje će biti uključeni predstavnici/ice svih nadležnih tijela.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, koja kontinuirano i javno izražava ozbiljnu zabrinutost u odnosu na činjenicu da većinu nasilja prema ženama čine zapravo njihovi najbliži partneri ili bivši partneri, dok veliki broj žena smrtno strada upravo nakon što se odluči napustiti nasilnika. Pravobraniteljica ističe da kad govorimo o nasilju prema ženama od strane muškaraca važno je znati da ne govorimo o svim muškarcima. Stoga u osvještavanju o ovom problemu treba naglasiti da se tu ne radi o dvije suprotstavljene strane, o ženama na jednoj i muškarcima na suprotnoj strani, već o zajedničkom društvenom i rodno uvjetovanom problemu. Treba naglasiti kako se u suzbijanje nasilja prema ženama sve više uključuju i muškarci, prepoznajući upravo ovaj problem kao problem društva u cjelini.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova nositeljica je europskog projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“, u ukupnoj vrijednosti od 427. 762,27 EUR koji se provodi u razdoblju od 1. travnja 2017. do 30. rujna 2019. godine i koji se bavi ulogom policije, pravosuđa i medija u slučajevima nasilja prema ženama, s posebnim naglaskom na slučajeve femicida.

Datum 25. studeni izabran je za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj republici 1960. Sestre Mirabel su djelovale kao političke aktivistkinje u Dominikanskoj republici i postale vidljivim simbolom otpora diktatorskom režimu. 1999. godine Ujedinjeni narodi službeno su potvrdile 25. studeni kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tiskalo je treće izdanje brošure pod nazivom „Možemo zajedno – međuresorna suradnja u suzbijanju nasilja“. Navedenoj brošuri doprinos je dala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kroz tekst „Nasilje u obitelji i prema ženama kao oblik rodno uvjetovanog nasilja – iskustva Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova“, a u kojem se posebno osvrnula na problem femicida koji u Hrvatskoj čini 25-30 % svih ubojstava. U cilju borbe protiv nasilja nad ženama značajan doprinos svakako predstavlja i ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija) koja propisuje da je nasilje nad ženama ozbiljno kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije žena. U preambuli istog dokumenta nasilje nad ženama definirano je kao „rodno uvjetovano nasilje“ i „sredstvo dominacije muškaraca nad ženama“.