sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

State Department - Izvješće o stanju ljudskih prava

HRR2012U.S. Department of State objavio je Izvješće o stanju ljudskih prava za 2012. godinu. Vezano za našu zemlju, u Izvješću se u poglavlju 6. Diskriminacija, zlostavljanje i trgovanje ljudima spominju i podaci iz prakse ili ocjene stanja Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. U podpoglavlju koje se odnosi na položaj žena, vezano uz silovanja i obiteljsko nasilje spominju se izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova vezana uz sudske odluke o zaštitnim mjerama u slučajevima obiteljskog nasilja, te pozitivne ocjene policije u podršci žrtvama, ali istovremeno i primjedba o ograničenoj podršci skloništima, stručnom osposobljavanju ili financijskoj podršci žrvama obiteljskog nasilja. 

Navodi se i podatak o tome da se žrtve seksualnog uznemiravanja na tržištu rada često obraćaju Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, ali da nevoljko pristaju na provedbu postupka zbog straha da će trpjeti štetne posljedice na radnom mjestu, te da žene i dalje trpe diskriminaciju prilikom zapošljavanja, jednakih plaća , unapređenja ili u slučajevima kada su trudne ili su nedavno rodile.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova spominje se i u pod-poglavlju "Maltretiranje, diskriminacija i nasilje na temelju seksualne orijentacije i rodnog identiteta", a vezano za javno upozorenje i postupanje Pravobraniteljice zbog nasilničkog napada u Splitu na djevojke zbog njihove seksualne orijentacije te zbog promjene rute odvijanja Split Pride-a, kao i njezino mišljenje o odvijanju Split Pride-a 2012. u odnosu na prethodnu godinu.

Cjelovito Izvješće State Department-a o stanju ljudskih prava za 2012.

Dio Izvješća State Department-a o stanju ljudskih prava za 2012. koji se odnosi na Republiku Hrvatsku