sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Izvješće State Departmenta o ljudskim pravima za 2018.

human-rightsU nedavno objavljenom Izvješću State Departmenta o ljudskim pravima u RH za 2018. u poglavljima 6 i 7, navodi se nekoliko podataka iz Izvješća o radu za 2017. Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a odnose se na problematiku seksualnog uznemiravanja, odnosno strah žrtava da prijavljuju takav oblik diskriminatornog ponašanja, te na diskriminaciju žena pri zapošljavanju, između ostaloga u odnosu na plaću, promaknuće na rukovodeće i menadžerske funkcije te situaciju u kojoj su većina na niže plaćenim položajima.

U ostalim poglavljima, od područja koja Pravobraniteljica prati temeljem ovlasti i nadležnosti, Izvješće State Departmenta referira se na nasilje prema ženama i seksualno nasilje te navodi da je nasilje prema ženama, uključujući nasilje u braku, i dalje problem te da iako su policija i Državno odvjetništvo uglavnom postupali po prijavama nasilja i silovanja u obitelji, u izoliranim slučajevima lokalne policijske postaje nisu dosljedno primjenjivale nacionalne smjernice o postupanju sa žrtvama seksualnih napada. Navodi se i da je Vlada RH usvojila Četvrtu nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. do 2022. godine, a od konkretnih primjera navodi se slučaj nasilja u obitelji župana Požeško-slavonske županije.

Vezano za Nasilje, diskriminaciju i druge oblike zlostavljanja na temelju spolnog opredjeljenja i rodnog identiteta, Izvješće State Departmenta navodi između ostalog da je ECRI izvijestio da zemlja postaje sve više neprijateljski nastrojena prema LGBTI osobama, a da je reagirajući na zabrinutost civilnog društva, Vlada izmijenila Nacionalni plan za suzbijanje diskriminacije za razdoblje od 2016. do 2020. godine radi kvalitetnijeg rješavanja problema u odnosu na LGBTI osobe. Nevladine organizacije izvijestile su da su istrage govora mržnje protiv LGBTI osoba i dalje nezadovoljavajuće. Policija je u samo dva od 19 slučajeva u 2017. Godini pokrenula sudski postupak. Organizacije koje su se protivile ratifikaciji Istanbulske konvencije koristile su antiLGBTI govor, proglašavajući istospolne parove, istospolne roditelje i transrodne osobe prijetnjom za zemlju i tradicionalno društvo.

Izvješće State Departmenta o ljudskim pravima za 2018. dostupno je na hrvatkom jeziku u prijevodu Ureda za demokraciju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država >>