sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

zene i mediji logo

Odbor Europskog parlamenta prihvatio Izvješće o ravnopravnosti spolova u EU za 2013.

2014.11.20 FEMMSvake godine Odbor za prava žena i rodne ravnopravnosti Europskog parlamenta priprema izvješće kojim se procjenjuje napredak u području ravnopravnosti žena i muškaraca. 20. siječnja 2015. Odbor je prihvatio izvješće o ravnopravnosti spolova u EU za 2013. koje je pripremio belgijski zastupnik Marc Tarabella. Tarabella je istaknuo kako se napreduje vrlo sporo te da ovakvim tempom jaz među spolovima neće biti uklonjen prije 2084. Smatra da prioritet treba biti eliminacija nasilja nad ženama, a naglasio je da još uvijek postoji stakleni strop te da govoriti o njemu neće biti dovoljno ako se ne uvedu i neke obvezujuće mjere. 

Podržao je i borbu protiv stereotipa od najranije dobi. Vezano za reproduktivna prava, u izvješću se navodi da je pravo na odluku, temeljno pravo. Smatra da se nedovoljan broj muškaraca bavi problemom rodne ravnopravnosti i da je neophodno mijenjati mentalitet: „Muškarci i žene nikada neće biti jednaki, ali moraju imati jednaka prava“.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podržava donošenje Izvješća na Odboru za prava žena i rodne ravnopravnosti Europskog parlamenta. Ono upozorava na ključne probleme u postizanju pune ravnopravnosti spolova koji su relevantni za veliki broj zemalja EU pa tako i Republiku Hrvatsku. Pravobraniteljica u Izvješću nalazi brojna područja koja i sama prati i u kojima djeluje upozoravajući na potrebne promjene i dajući preporuke koje se mogu naći i u ovom Izvješću: rodno budžetiranje, reduciranje jaza u plaćama i posljedično penzijama, uklanjanje stereotipa o „muškim“ i „ženskim“ zanimanjima te neproporcionalnu horizontalnu i vertikalnu zastupljenost, podršku stavu da žene moraju imati kontrolu nad svojih seksualnim i reproduktivnim pravima, uključujući pristup kontracepciji i pobačaju, te zalaganje za eliminaciju nasilja nad ženama. Pravobraniteljica podržava poziv zemljama članicama da 2016. Proglase Europskom godinom protiv nasilja nad ženama.

Intervju s Marcom Tarabellom >>

Nacrt Izvješća o ravnopravnosti muškaraca i žena u EU - 2013. >>