sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora jednoglasno podržao Izvješće o radu za 2018.

odborRSlipanjPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, na 26. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora predstavila je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu. Pravobraniteljica je članove i članice Odbora upoznala s aktivnostima tijekom izvještajne godine po svim diskriminacijskim osnovama i područjima rada u okviru svojih nadležnosti. Iznijela statistiku pritužbi građana i građanki, uočene trendove te predstavila EU projekte i neovisne analize i istraživanja koje provodi. Sjednici su prisustvovale i članice Inicijative #spasime.

Odbor je jednoglasno podržao Izvješće Pravobraniteljice za 2018. godinu. Većina članova i članica odbora, predstavnika i predstavnica resornih tijela i ministarstava, vanjskih članova i članica Odbora naglasilo je značaj rada Pravobraniteljice kao i zaključaka, preporuka i prijedloga iz Izvješća navodeći kako je potrebno ustavno načelo zaštite ravnopravnosti spolova institucionalno ojačati kako bi ono u praksi doista omogućilo svim osjetljivim skupinama život bez diskriminacije.

Pravobraniteljica je u svom završnom obraćanju članicama i članovima Odbora istaknula kako je važno da ustavnopravna načela nisu predmet propitivanja bilo kojih skupina u društvu, kako se stečena prava ne smiju umanjivati te kako je svoj cijeli mandat posvetila očuvanju vladavine prava i unaprjeđenju rada, transparentnosti i učinkovitosti državne uprave kao servisa građana. U tom smislu istaknula je kako smatra da neovisna pozicija institucije nije ugrožena kada se problemi pokušavaju riješiti proaktivno i kroz suradnju. Dodala je da smatra da institucija Pravobraniteljice nije postavljena nasuprot ostalim državnim institucijama samo zato što je ona nadzorno tijelo, već upravo suprotno, cilj je zajednički, a to je odsustvo diskriminacije, zadovoljni i integrirani građani i građanke čija prava se poštuju.

Zbog važnosti zaključaka iz Izvješća koje se odnose na suzbijanje obiteljskog nasilja i nasilja prema ženama, Odbor je odlučio kako će se uskoro sazvati tematska sjednica Odbora na temu obiteljskog nasija i nasilja prema ženama te provedbe Instanbulske konvencije.

Iz medija:

Večernji list, 7.6.2019.

HINA, 6.6.2019.

T-portal, 6.6.2019.

Jutarnji list, 6.6.2019.

24sata, 6.6.2019.