sklonista
povjerenstva
koordinatori

Posjetite nas na:

fb yt twitter gplus

IZVJEŠĆA

U Hrvatskom saboru raspravljeno Izvješće o radu za 2017. godinu

Izvjesce 2017U Hrvatskom saboru raspravljeno je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić predstavila je Izvješće o radu za 2017. dajući presjek godišnjeg rada institucije te ukazala na pojedine trendove vezano za diskriminaciju na temelju spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva i trudnoće, spolne orijentacije i rodnog identiteta u područjima rada i zapošljavanja, obitelji (uključujući nasilje u obitelji), obrazovanja, političke participacije, medija i drugih područja života.

Opširnije...

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora podržao Izvješće Pravobraniteljice o radu za 2017.

hsPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2017. godini na 22. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora. Pravobraniteljica je članove i članice Odbora upoznala ukratko s aktivnostima tijekom izvještajne godine po osnovama i područjima rada u okviru svojih nadležnosti, iznijela statistiku pritužbi građana i građanki, uočene trendove te predstavila EU projekte i neovisne analize i istraživanja. Odbor je podržao Izvješće Pravobraniteljice za 2017. godinu.

Izvješće Odbora za ravnopravnost spolova s rasprave o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2017. godinu

Pravobraniteljica predala Hrvatskom saboru Izvješće o radu za 2017.

Izvjesce2017WEBIzvješće o radu za 2017. obuhvaća presjek godišnjeg rada institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ukazuje na pojedine trendove vezano za diskriminaciju i to na temelju: spola, bračnog i obiteljskog statusa, majčinstva, spolne orijentacije i rodnog identiteta te u područjima: rada, zapošljavanja i socijalne sigurnosti, obitelji (uključujući obiteljsko nasilje), obrazovanja, političke participacije, medija i drugih područja života. U okviru svojih nadležnosti, a temeljem Zakona o ravnopravnosti spolova (ZRS), tijekom izvještajne godine radilo se na ukupno 2.685 predmeta koji su se, razvrstano po spolu oštećenih osoba, većinom odnosili na žene - 66,7%. Pritužbe se i dalje najviše odnose na diskriminaciju temeljem spola - 86,2%.

Opširnije...

Hrvatski sabor prihvatio Izvješće o radu za 2016. Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

obranaizvjesca2016Hrvatski sabor prihvatio je Izvješće o radu za 2016. Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova sa 130 glasova „za“. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić predstavila je Izvješće Hrvatskom saboru 13. srpnja 2017. U svom uvodnom izlaganju dala je presjek cjelovitog Izvješća naglasivši statistiku predmeta po kojima se radilo u 2016. (povećanje od 12%), kao i povećanje broja individualnih pritužbi građana i građanki (33%). Posebno je istaknula pro-aktivnu politiku rada institucije Pravobraniteljice, sudjelovanje u radnim skupinama za donošenje zakona, provedbu neovisnih istraživanja i analiza te organizaciju regionalne konferencije o femicidu. U raspravi o Izvješću su sudjelovali zastupnici i zastupnice, Ljubica Lukačić, Sabina Glasovac, Stjepan Ćuraj, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Domagoj Hajduković te Romana Jerković. Pravobraniteljica je u završnoj riječi zahvalila jednoglasnoj podršci Izvješća od strane klubova i Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora jednoglasno podržao Izvješće o radu za 2016.

hsPravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavila je Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2016. godini na danas održanoj 13. sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora. Pravobraniteljica je dala pregled aktivnosti tijekom izvještajne godine po osnovama i područjima rada u okviru svojih nadležnosti te iznijela statistiku svih predmeta kao i pritužbi građana i građanki, predstavila EU projekte kao i neovisne analize i istraživanja. Pravobraniteljica je odgovarala na brojna pitanja članova i članica Odbora koji su na kraju sjednice jednoglasno podržali Izvješće.